spoon

paine pentru 2 tavi de cozonac

Category:

ce iti trebuie...
1kg faina + 100g faina pentru maia
30g drojdie umeda
650ml apa calduta
1 lingurita zahar
1 lingura
3 lingurite sare

maiaua
farama drojdia intr-un vas de mixer (inalt), adauga zaharul, apoi cam 250 ml apa calduta.
presari faina si amesteci cu telul pana cand maiaua semana cu aluatul de clatite si face basicute (bulbuceste la suprafata)
presari faina pe suprafata compozitiei, acoperi vasul cu un prosop de bucatarie si lasi sa creasca aproximativ 20-30 minute intr-un loc in care nu este curent.

aluatul
intr-un vas mare (gen lighenas) pui faina (1kg), arunci sarea si amesteci. adaugi maiaua, uleiul si apa calduta (400ml) si incepi framantatul. cand aluatul este omogen, apesi cu degetul in mijloc, pui ulei cat sa se umple urma lasata de deget si framanti in continuare. repeti operatia (cu uleiul) de inca 2 ori. dupa ce ai terminat de framantat, ridici aluatul, presari faina pe fundul si pe peretii vasului, pui aluatul in vas, presari faina si peste aluat, acoperi vasul cu un prosop de bucatarie si lasi sa creasca.

cand si-a dublat volumul, incalzesti cuptorul (150 grade, 5 minute), timp in care pregatesti tavile (pui foaia de copt in tava), imparti aluatul in doua si il pui in tavi.

dai la cuptor aprox 40 min, pana cand capata o culoare maronie. incerci painea cu o scobitoare si cand in toata casa miroase a paine si pe scobitoare nu mai ramane
nimic, inseamna ca este gata :)

scoti painea din cuptor si din tavi pe un fund/tocator, o acoperi cu un prosop si o lasi sa se raceasca asa.

asta e reteta de paine din Cartea de bucate a Sandei Marin. singura adaugire este uleiul folosit la framantat pentru ca painea iese mai pufoasa (ca la cozonac).





Comments (0)

Trimiteți un comentariu